Уелнес център за дигитална детоксикация “Орфей”

Уелнес центърът, който се намира на територията на Пловдив Тех Парк, има напълно оборудвани салон за красота и салон за масажи. Салонът за красота е на разположение на всички работещи и обучаващи се на територията на тех парка. В салона за масажи гостуват световноизвестни терапевти, между които Наталия Бегачева, която практикува краниосакрална и висцерална терапия. Сеансите им са безплатни за нашите служители и студентите, а тези от тях, които искат да овладеят самомасаж, се включват в курсовете на терапевтите. Наши специалисти предлагат детоксикиращи масажи в допълнение с подходящи медикаменти и разработват индивидуални програми за всеки. На разположениe е богата библиотека, където могат да се намерят актуални книги за здраве и уелнес. Осигурени са също чайове и други детоксикиращи напитки от цял свят.

Уелнес и здраве – има ли знак на равенство между тях?

Анализът на основните тенденции в развитието на туризма по света и в България показва, че уелнесът е една изключително интересна сфера на инвестиции с по-висока възвращаемост от средната за туризма.

Понятието „уелнес“ се интерпретира доста свободно. „Уелнес е всичко, което се отразява добре на моето тяло и дух“, „уелнес е да се отпуснеш и да релаксираш,  да събереш физическа и духовна сила“, „уелнес е да направиш нещо за твоето здраве и красота“, „уелнес е да постигнеш хармония между твоето тяло  и природата“ и т.н.     Във всички случаи един от основните елементи на уелнеса е укрепването на здравето на индивида. Затова неслучайно Световната здравна организация /WHO/ включва уелнеса наред с природолечението, алтернативната медицина, суровоядството и фитнеса като част от понятието „здраве“, разбирано не като състояние на тялото, а като един постоянен процес на оптимизация на възможностите на тялото и преди всичко в смисъл на превантивност по отношение на възможни заболявания. Но свеждането на уелнеса само до здравето на индивида /при това следва да се прави разлика между уелнес и медицински туризъм/ и до получаването на приятни усещания и преживявания от консумацията на неговите продукти и услуги е непълно и погрешно.

Основната идея на уелнеса е възстановяването на баланса, на хармония между тялото, духа, социалната среда, културата и религиозните виждания на индивида. При това възстановяването на този баланс може да стане само по пътя на вътрешно убеждение и вътрешна мотивация, а не само по пътя на потребление на уелнес продукти и услуги. То изисква радикално изменение на начина на живот.

Без да взимаме отношение към продължаващата вече десетилетие дискусия за съдържанието на понятието „уелнес“, ние ще изложим разбирането на ръководителите на проектната група на Корпорация за технологии и иновации – Пловдив, започнала работа за реализация на проект „Орфей Клуб Уелнес“ още в края на 90-те години. Според нас понятието „уелнес“ включва:

 • Здраве чрез природосъобразно и екологично хранене;
 • Красота и грижи за тялото /anti-agening/;
 • Отпускане и антистрес;
 • Фитнес и движение /виталност/;
 • Душевна хармония и медитация;
 • Морално-етично укрепване;
 • Социално здраве и контакти;
 • Уелнес и медикализация в офиса;
 • Детоксикиращи практики в туризма.

С други думи, уелнес е средство за укрепване на тялото, духа и душата на индивида. Това е изключително важно, защото само чрез точно дефиниране на понятието се открива възможността бизнесът да се диференцира от всички конкуренти на туристическия пазар , предлагащи един или друг елемент на уелнеса и разкрие нова пазарна ниша, където уелнесът ще бъде предложен в своята комплексност като „начин на живот“. Мисия на Орфей Клуб уелнес е да наложи уелнес методика, съобразена с особеностите на родопския феномен на здраве и дълголетие и духа на орфеизма. Същевременно дружеството не отрича националните особености и нюанси на използваните средства и методи в Уелнес индустрията.

Ако здравете е всичко, Уелнесът е повече от това. Тогава? Вече говорим за здраве чрез Уелнес.

Уелнес офис

През май 2014 г. Gallup публикува проучване на Rand Corporation за уелнес програми, предлагани в САЩ на работното място. Повече от осемдесет и пет процента от американските програми, в които работят повече от хиляда души, предлагат уелнес програми под някаква форма, но само 60 % от персонала са наясно, че програмата съществува. Но от тях само около 20 % се възползват от нея. Много е малък броят на служителите, които правят препоръчаните физически упражнения и то по собствена инициатива.

Във Великобритания и Америка набира скорост движението “измери себе си“, или “лайф-логинг“. Това са хора, които записват и количествено измерват всяка дейност и постижение в живота си. Тук не става въпрос просто за уелнес, а за максимална “оптимизация на себе си“. Те щателно преброяват всяка калория, която консумират и изгарят. Регистрират количеството кофеин в тялото си, нивото на токсини в храната, нивата на стрес, колко работят, колко спят, качеството на въздуха, който дишат, дори и химическите съставки на урината. Целта на количествения индивид е да създаде от тялото си машина – “оптималният Аз“, функциониращ с максимална ефективност по всяко време.

Наред с лайф-логинг се нарежда движението, свързано с ноотропиците или умствените подобрители – хора, които вземат лекарства, за да подобрят когнитивните си способности и производителност. Те приемат медикаменти за да се концентрират и да бъдат максимално ефективни. Знае се,че студентите отдавна използват амфетамини, за да учат денонощно, но неотропиците усъвършенстват това въздействие, като активират с подходящи медикаменти отделни области на мозъка към различни задачи: подобряване на работната памет, на умствената производителност и концентрация, увеличаване на физическата издръжливост, премахване на нуждата от сън и т.н.

И така уелнес индустрията се включи в процеса на медикализацията на модерния живот на съвременния служител в офиса. Във всички уелнес програми на големите корпорации съществено място е отделено на приема на медикаменти – лекарства и хранителни добавки, с които може да се постигне един по-добър живот, в който е налице хармоничното съществуване на дух и тяло.Употребата на лекарства е отговорно и трябва да се извършва под лекарски контрол.

Бизнесът на фармацевтичната промишленост просперира благодарение на увеличаващата се сива зона. Това е мястото между слънчевите хълмове на здравите и дълбоката долина на болните. Разширяването на сивата зона се дължи на факта, че лекарствената индустрия максимизира потенциала на заболяванията и на практика днес имаме повече болести, отколкото преди петдесет години. Понастоящем на всички мъгляви тревоги и неврози на съвременния живот се поставят етикети на медицински синдроми. Болест може да причини работата, приятелите, децата, храненето, пазаруването, домашните любимци, затворените пространства, слънчевата светлина, тъмнината, всяка възможна фобия от тревни площи, та дори и клоуни по детски партита. Тези заболявания може да се проявят като изпотяване, сърцебиене, панически страх, замайване, гадене, главоболие, дори спазми на краката. Всичко това може да бъде предифинирано като “болест“. Видно е, че съвременният живот ни разболява, а лекарствената индустрия може да ни предпише лекарство, за да ни излекува. Исторически погледнато съвременните общества приемат най-много медикаменти и при сегашните тенденции е напълно възможно до 2050 г. всеки възрастен да приема рецептурни лекарства. Да не вземаш лекарства ще изглежда безотговорно. И така неусетно ще се осъществи медикализацията на съвременния живот.

Няма уелнес програма, която да изключва употребата на хранителни добавки.

Разнообразието от хранителни добавки е наистина огромно, но най- разпространени и значими са витамините и аминокиселините.Те са включени в предлаганите уелнес програми за оздравяване и релаксиране, разработени от дружеството “Орфей Клуб Уелнес“ АД към КТИ “Съединение“ Пловдив. Дружеството реализира маркетинг на уелнес продукти и услуги и тяхната продажба с помощта на дистрибуционен мултиканал при приоритетното развитие на електронната търговия www.biozona-bg.com .

Важни са знанията за хранителните добавки, защото те са ключ към доброто здраве. Необходимо е да се вземе предварително мнението на специалистите и да не се пренебрегва разрешената доза, защото всичко е полезно тогава, когато се прави с мярка.

Предлаганите уелнес програми на дружеството “Орфей Клуб Уелнес“ АД са предварително консултирани със специалисти, след това са проверени в практиката и се реализират в сравнително дълъг период – около 15 години.

Медикализацията на обществото е налице, но уелнес индустрията идва на помощ със своите научно обосновани и добре проучени програми за здравословен живот.

Многобройните факти, цитати и научни обяснения, цитирани по-горе, са добра основа за създаване на „Уелнес – офиса“.

Уелнес офисът осигурява бюфет за чай, кафе и безалкохолни напитки, безплатно. Има обурудван офис за закуски и атмосфера за обeди.

Медикализацията на Уелнес офиса се осигурява от www.biozona-bg.com  и голям набор от хранителни добавки и продукти, които се продават без рецепти. Те имат научната подкрепа на редица медицински центрове и Университетът по хранене в Пловдив. Нашите специалисти са направили проучвания и имат голям опит в продажбите и отзивите на продуктите за уелнес. Техните предложения са одобрени от медицински специалисти и включват следните основни категории:

 • Пробиотици – поддържат здравословния киселинно-основен баланс, необходим за нормалното функциониране на храносмилателните ензими, предотвратяват растежа на болестотворни бактерии и влияят върху перисталтиката и имунната система.
 • Пребиотици – пребиотичния комплекс подпомага и засилва действието на пробиотиците. Пребиотиците осигуряват среда – подходящо pH и хранителни вещества, благоприятна за по-добро развитие на полезните пробиотични бактерии.
 • Мултивитамини – специално създадена формула, за да се абсорбира директно в кръвта, заобикаляйки храносмилателната система, осигурявайки по-бърза абсорбация на хранителни вещества сравнено с таблетките и капсулите.
 • Природни успокояващи хранителни добавки – магнезиевият дефицит – изолиран или комбиниран, може да доведе до нервност, разстройство на съня, сърцебиене, мускулни крампи и др. Прилагането на магнезий може да помогне за лечението на подобни симптоми.
 • Природни ензими – приемът на ензими подпомага нормалното разграждане и усвояване на хранителните вещества.

            Дигиталната детоксикация е временен период на пълно изключване от всички цифрови устройства, с цел подобрение на естественото социално взаимодействие, намаляване на стреса, и пълноценно присъствие в „офлайн“ света. Уелнес центърът за дигитална детоксикация „Орфей” има за цел да създаде основа  за личен уелнес, взаимоотношения и индивидуално щастие. Предлаганата от него Програма е създадена от екип на „Орфей клуб уелнес“ АД  и създава възможност за преодоляване на „екранната зависимост“ и повишаване на работоспособността след продължителна работа с дигиталните устройства. Основната идея на Уелнес центъра е възстановяването на баланса, на хармония между тялото, духа, социалната среда, културата и религиознитe виждания на индивида.

Смартфон пътешествия с платформите от ново поколение TripXV и ClubXChain – част от програмата „Уелнес за всички”

Медикализацията на обществото е налице, но уелнес индустрията идва на помощ със своите научно обосновани и добре проучени програми за здравословен живот.

Орфей Клуб Уелнес създава още един съвременен начин за съчетаване на технологиите и уелнеса, като залага на Смартфон пътешествията чрез своите две платформи:

 • tripxv.com e първата социална туристическа платформа за споделени пътешествия, подготвяни и организирани онлайн със смартфон;
 • clubxchain.com e първата работеща платформа с блокчейн технология и за пътешествия на средната класа от света до Европа с един полет.

Смартфон пътешествията имат голяма аудитория от платежоспособни младежи и хора насредна възраст. За тази аудитория има достатъчно статистика и проучвания, че са потърпевши на стрес, негативни емоции от „модерния“ живот и предприемат пътешествия, за да преодолеят депресивните състояния.

Авторският колектив на Платформите, счита, че е необходимо уелнеса на смартфон пътешествието да се съчетае с медикализация на пътешественика чрез www.biozona-bg.com и предполаганите хранителни добавки и продукти без рецепти.

Нашите специалисти имат опит в продажбите и ще ви консултират безплатно какво точно да използвате по време на вашия трип.

Чрез платформите за туризъм и платформата за здравословни продукти и услуги Биозона се съчетават трите основни компоненета на Смартфон пътешествията – високотехнологично пътуване, преживяване и медикализация. Тук е моментът да се намеси и термина „дигитална детоксикация”. В случая при Смартфон пътешествията буквално се неутрализира в движение вредното въздействие на технологиите чрез съчетаването им с подходящи хранителни добавки и техники или казано накратко „пътуваш смарт и уелнес”.

Предвиждаме включването на мобилно приложение към платформите „WellXTrip” дава възможност да се набавят предварително данни за здравословното сътояние на клиента и да се предложат медикаменти, релаксиращи и предпазни техники, така че той да бъде спокоен за здправето си по време на пътуването, а освен това и да получи по-високо ниво на уелнес преживяване.

Социалният елемент в платформата TripXV  се развива на ниво споделяне на детоксикиращи техники между участниците в трипа – йога, фолклорни танци, медитация, орфически танци, нестинарство и др. , а също и на медикаменти, които ще подобрят техния тонус, настроение и здраве като цяло.