Водещи тенденции в технологиите и бизнеса за 2021г. – Част 1

Нека си представим света след преодоляването на Covid-19. Трябва да очакваме, че промените в потребителските предпочитания и бизнеса ще надживеят непосредствената криза.  Дигиталното номадство , филантропията и целите за устойчиво развитие (ЦУР) ще бъдат популярни ключови думи през 2021г. Също така ще наблюдаваме и промени в най-добрите технологии и бизнеса – всичко въз основа на опита на хората по време на пандемията. Ето няколко технологични и бизнес тенденции, които ще наблюдаваме през 2021 година.

Тенденция 1: Революция в разработването на лекарства с усъвършенствано тестване срещу Covid-19 и разработване на ваксини

Covid-19 предизвика сериозно разклащане във фармацевтичната индустрия, което го направи труден за изпитване срещу лекарствата. Изследователите са имали много традиционни клинични проби или са преминали към виртуална структура, като извършват онлайн консултации и събират помежду си данни от разстояние. Дистанционните клинични изпитвания и други промени могат трайно да променят фармацевтичното развитие. Свидетели сме на сравнително бързи разработки на ваксини от фармацевтични компании, базирани в САЩ и Великобритания: Pfizer, Moderna и AstraZeneca. Както Pfizer, така и Moderna са разработили и РНК ваксини, първите в човешката история. Ще видим повече иновации в тяхното приложение, а също такива и в новите кандидати за изработка на ваксина.

Тенденция 2: Разширяване на работата от разстояние и видеоконференциите

По време на пандемията това  се забеляза масово по целия свят и вероятно ще продължи и през 2021г.  Приложението Zoom, което стартира още през 2011г. и придоби публично разпространение през 2019 г., се превърна в нарицателно за домакинство по време на пандемията. Други съществуващи големи инструменти, в помощ на бизнеса, като Webex на Cisco, Teams на Microsoft, Google Hangouts, GoToMeeting и BlueJeans на Verizon също предоставят модерни начини за видео връзка, което улеснява работата от разстояние по целия свят.

Нововъзникващите платформи за съвместна работа Bluescape, Eloops, Figma, Slab и Tandem позволяват на екипите да взаимодействат лесно, да споделят съдържание, да управляват общите си проекти чрез виртуален съвместен офис, да организират тиймбилдинг, макар бъдейки на разстояние един от друг.

видеоконференцияТенденция 3: Доставките по домовете и пазаруването онлайн се превръщат в нещо естествено

В САЩ се наблюдава 20% увеличение на предпочитанията към безконтактни операции, като различни индустрии прилагат алтернативни процеси за това. Безконтактното обслужване е новото нормално. DoorDash , Postmates и Instacart предлагат опции за доставка, свеждаща до минимум физическия контакт с клиентите си. Grubhub и UberEats също разшириха възможностите си за такава алтернатива и ще продължат така и през тази година.

Meituan, която беше първата компания в Китай, въвела безконтактната доставка, започна да използва автономни превозни средства, за да помогне за изпълнението на поръчки за хранителни стоки на клиентите. Meituan тества тази технология през 2019 година, а наскоро пусна тази услуга публично.

Китай не е единствената страна, която се стреми да развие доставките към следващата си фаза. Базираните в САЩ новостартирали Manna, Starship Technologies и Nuro се справят с този казус, използвайки роботи и приложения, базирани на изкуствен интелект.

Тенденция 4: Здравето и телемедицината процъфтяват

Институциите, особено в здравеопазването, работят за ограничаване на своите пациенти и работници срещу излагане на опасност от Covid-19. Много частни и публични дружества започнаха да използват повече приложения за  телемедицина.  Например, видео чатове между лекар и пациент, диагностика на здравния статус и доставка на лекарства без пряк контакт. Тези виртуални консултации са нараснали с 50 процента в сравнение с нивата преди пандемията.

IHS Technology беше дала прогноза, че 70 милиона американци ще използват този начин до края на 2020 г. А след това Forrester Research излезе с прогноза, че този брой ще бъде увеличен многократно още в началото на 2021 г. Teladoc Health, Amwell, Livongo Health, One Medical и Humana са част от публичните компании, предлагащи тези здравни услуги, за да отговорят адекватно според нуждите на всеки в текущата затруднена ситуация. Стартъпите също не изостават от тези подобрения. MDLive, MeMD, iCliniq, K Health,  98point6, Sense.ly и EdenHealth също допринесоха за задоволяване на нарастващите нужди през 2020г. и ще продължат да предлагат креативни решения през 2021 г. Отвъд телемедицината, през 2021г. можем да очакваме подобрения в областта на биотехнологиите и изкуствения интелект, както и възможностите за машинно обучение в подкрепа на диагностиката, бизнеса, административната работа и роботизираното здравеопазване.

телемедицинаТенденция 5: Онлайн образованието и електронното обучение като част от образователната система

Covid-19 бързо трансформира  начините  за обучение в онлайн присъствие и преподаване. По време на тази пандемия 190 държави са наложили закриване на училища на територията на цялата  страна, което засегна почти 1,6 милиарда души в световен мащаб. Има голяма възможност училища, колежи и университети да провеждат уроци чрез видео връзка. На много институции се препоръчва да изпълняват част от учебната си програма онлайн, дори и след като всичко се нормализира.

17zuoye, Yuanfudao, iTutorGroup и  Hujiang в Китай, Udacity, Coursera, Age of Learning и  Outschool в САЩ и Byju’s в Индия са едни от най-добрите онлайн платформи за обучение, които са обслужвали глобално общността по време на пандемията и ще продължат да правят това през 2021г.

Очаквайте и останалите 5 тенденции в технологиите и бизнеса в следващата ни статия.  В нея ще можете да прочетете за влиянието на 5G мрежата, и виртуалната реалност, както и за микромобилността.

Превод: Димитър Вълков