Образователният комплекс на Пловдив Тех Парк АД обучава специалистите на бъдещето

Иновативни специалности, висококвалифицирани преподаватели и модерно оборудвана материална база – всичко необходимо за качествено обучение и успешна реализация!

Интервю с Венелин Йорданов – Изпълнителен директор на Пловдив Тех Парк АД

Г-н Йорданов, образователният комплекс на Пловдив Тех Парк АД включва Гимназия по информатика „Академик Благовест Сендов“ и Колеж по иновативни технологии, както и проект за висше училище. Kакви са мотивите за създаването им? 

Колежът, а и като цяло образователният комплекс на Пловдив Тех Парк АД, се стреми към развитие на науката, както и изравняване със световните стандарти. За да се постигне това, ние залагаме на грижата към развитието на нашите възпитаници като личности и професионалисти в областта си, разполагаме с модерна техническа база, стремим се да въвеждаме постоянно нови и иновативни методи и средства на обучение.

Разкажете малко повече за Колеж по иновативни технологии?

Колеж по иновативни технологии е с дългогодишни традиции в сферата на информатиката, а от миналата година разполага с 10 нови специалности, като предлагаме най-търсените и иновативни професии, или т. нар. „професии на бъдещето“. Сред тях са „Компютърна анимация“, „Видео и филмов монтаж“, „Автоматизирани и роботизирани системи“, „Системно програмиране“, „Компютърни мрежи“ и други. Запазваме си традиционните специалности като „Графичен дизайн“ и сме единствените в областта, които предлагат обучение в специалност „Интериорен дизайн“. Разполагаме с отличен преподавателски екип, състоящ се от големи имена в областта на информатиката като проф. Асен Конарев, професор Георги Тотков, професор Чавдар Дамянов и други, както и младши специалисти, които тепърва ще се доказват във времето.

Венелин Йорданов

Венелин Йорданов
Изпълнителен директор на
Пловдив Тех Парк АД

Отскоро имате и Гимназия по информатика…

Да, и сме много горди с нея. Гимназия по информатика „Академик Благовест Сендов“ е най-бързоразвиващият се наш проект. Носи името на академик Благовест Сендов, идеолог и проводник на реформите в областта на образованието. Един от учредителите и почетен председател на Съвета на настоятелите на МВУИЕЛ „Махатма Ганди“ – Пловдив и патрон на Гимназията по информатика „Академик Благовест Сендов“  – Пловдив. Образованието в гимназията е доста по-различно от това в другите училища, защото при нас преподават ИТ специалисти, които постоянно следят новите тенденции в областта на програмирането и са с много широк спектър на интереси. Тази година най-записваната специалност е „Приложно програмиране“, а от следващата учебна година сме заложили на „Графичен дизайн“ и “Електронна търговия”. В Пловдив Тех Парк АД учениците имат възможност да практикуват своите професии – разполагаме с ИТ и маркетингов отдел, както и няколко платформи за електронна търговия

Как успявате да овладеете ситуацията в ковид обстановката?

С мисъл за бъдещето, воля и инат! Ковид се отрази на всички ни и едва ли скоро ще отшуми, така че бяхме изправени пред нови предизвикателства с дистанционното обучение. Направихме нови платформи за обучение, с нови методи на предаване на знанията, като основната ни мисъл е здравето на нашите възпитаници. Справяме се! 

Какво следва оттук нататък? 

Развиваме Гимназията и Колежа по плана, който сме изградили, като се стараем да осигурим висококачествено образование на световно ниво. Също така продължаваме борбата с институциите за откриването на Международно висше училище по информатика и електронно лидерство “Махатма Ганди”, което да даде силен старт в професионалната реализация на нашите студенти в областта на информатиката и иновативните технологии. Мисията ни е бъдещето на младите хора в България.

Гимназия по информатика

В Гимназия по информатика и компютърни науки “Академик Благовест Сендов” се стремим да подготвим бъдещите специалисти още в гимназиална възраст. 

Нашата мисия е учениците ни да започнат успешна кариера веднага след завършване на учебното заведение. 

Наблягаме на практическото обучение, за да дадем успешен професионален старт на всеки наш възпитаник.

Колеж

Специалност Приложно програмиране 

Една от найперспективните сфери в XXI век несъмнено е програмирането. По време на обучението си учениците ще усвоят умения и знания относно създаване на уеб сайт, създаване на програмни продукти и използване на процедурни и обектноориентирани езици за програмиране и др. В нея се обучават ученици от VIII до XII клас.

Колеж по иновативни технологии

Колеж по иновативни технологии е образователна институция с доказан в годините опит в подготовката на кадри в областта на компютърните науки. С желание за развитие и поглед към бъдещето всяка година разширяваме професионалните направления, в които предоставяме обучения:

 • Интериорен дизайн 
 • Филмов монтаж 
 • Компютърна анимация 
 • Режисьор кино и телевизия 
 • Графичен дизайн 
 • Видеомонтаж 
 • Автоматизирани и роботизирани системи
 • Компютърни мрежи 
 • Репортер и водещ на тв и радиопредаване 
 • Моден консултант 
 • Електронна търговия 
 • Организация на охранителна дейност 
 • Организация на аниматорска дейност 
 • Фитнес
Колеж по иновативни технологии
Учебна зала