Второ издание на международна научна конференция “Изкуствен интелект и Е-лидерство”

За втора поредна година Пловдив Тех Парк е домакин на международна конференция “Изкуствен интелект и е-лидерство”. Събитието протече благодарение на дигиталните технологии, позволяващи участниците да бъдат дори и от Индия. Макар и в условия на пандемична обстановка, лекторите представиха научните си доклади безпроблемно, а въпроси не липсваха. Тазгодишната конференция събра на едно място водещи теми сред научните среди, като повдигна още веднъж въпроса за изкуствения интелект и ще бъде ли човек всъщност заменен напълно в някои свои дейности. Домакините на събитието се бяха погрижили за комфорта и безопасността на гостите си в Ивент център “Махатма Ганди”, осигурявайки дезинфектанти, маски и обособени места за сядане. 

Индийски учен даде старт на конференцията “Изкуствен интелект и е-лидерство”

Конференцията започна с участието на проф. д-р Тарун Кумар Шарма, ръководител на катедра по компютърни науки в Shobhit Universiry Gangoh, New Delhi, Индия. Той запозна онлайн събеседниците си с темата „Интелигентни алгоритми за рояк и техните приложения в реалния свят“. В рамките на един академичен час професорът представи синтезирана беседа за домейна на изкуствения интелект. Ученият успя да предаде доклада си, така че да бъде разбран и обмислен от всекиго. Давайки ход чрез уводни изречение за същността на интелигентните алгоритми за рояк, той заинтригува гостите чрез съпоставка между организация и рояк от работливи пчели. Всяко предприятие в същността си е един организъм, точно както кошерът от пчели- полагаме грижи за него, така както се събира нектар и прашец за напълването на пчелна пита. Той заключи, че интелигентните алгоритми ще заемат все по-голяма част от нашето ежедневие. Негови приложения могат да се намерят в:

  • управление на веригата за доставки
  • оценка на разходите за софтуер
  • извличане на данни
  • оптимално разпределение на приютите за земетресения

 

Професор от ИИКТ към БАН също представи своя доклад 

В международната конференция по изкуствен интелект и е-лидерство важно участие взеха и учени от БАН. Доцент Найден Шиваров представи своята разработка, която е съвместен труд заедно с Ангел Иванов и Кочо Хрисафов. Тяхната тема бе изцяло в тематика на събитията около последната година, а именно COVID-19. Доцент Шиваров представи разработения от тях софтуер, повлиян от все по-високия процент заразени медицински лица. Ученият твърди, че именно благодарение на програмата болният ще може да бъде диагностициран независимо от неговото местоположение- вкъщи или в болнично заведение. Чрез заложените автоматизирани методи, вирусните симптоми ще бъдат ясно диагностицирани и при отклонение софтуерът незабавно ще подаде сигнал.

Професор от Индия предложи приложение за дигитализация на селското стопанство

Професор Мани Мадасуами, преподавател в реномирания университет, Shobhit Deemed University, представи приложението на IoT, роботика и информатика за установяване на фермата 4.0. Пълната презентация на професор Мани Мадасуами може да свалите от тук.

Прогнозни модели за етерично масло и алгоритъм за окачествяване на вино

Едни от темите, носещи наслада на сетивата бяха дискутирани от представители на Тракийския университет в Ямбол. Един от изпълнителните директор на Пловдив Тех Парк – Венелин Йорданов ,представи алгоритъм за окачествяване на вино.

COVID-19 и фалшивите новини

Друга гледна точка, свързана с коронавируса представи Велизар Петров. Поради създалата се епидемиологична обстановка все по-често се злоупотребява с информацията и за обществото е все по-трудно да разграничи точните от неточните съобщения. А причините за дезинформация са хиляди – от политически до икономически. Именно  липсата на адекватна информация се изтъкна като водеща за пораждането и на конспиративни теории.

Ученици показаха ZEN компютър

Международната научна конференция по изкуствен интелект и електронно лидерство бе закрита оптимистично. Най-младите участници от пловдивски гимназии показаха върху какво са работили цяло лято. Мощен ZEN компютър е постижението на младите изследователи, с което могат да се гордеят. Процесът по внедряване бе ръководен от директора на ИТ академия- Атанас Костов, на територията на Пловдив Тех Парк. Изследователското събитие приключи с много натрупани знания, положителни емоции и добро настроение.

Общо 15 висококачествени доклада от български и индийски учени и изследователи бяха представени. Домакините от Пловдив Тех Парк заявиха, че догодина участниците ще могат да се радват на третото издание на конференцията. Разбира се, с още повече съвети, полезни практики и научни доклади. 

Автор: Радостина Василева