Тенденции в криптовалутите за 2021 година

Крипто индустрията през 2020 г. беше много по-различна от тази през 2017 година. Докато тогава беше до голяма степен ръководена от индивидуални инвеститори и някои основни участници, то скокът през 2020 г. се дължи на нарастващия интерес на много институции към криптовалутите. Това дава надежда, че те най-накрая могат да получат масовото приемане, търсено така дълго, което от своя страна може да доведе до масовата им употреба.

Развитие на Централната банка

Един от ключовите фактори, които ще стимулират интереса към криптовалутите, е ускоряването на проектите на Централната банка през 2021 година. Интересът към пускането на собствена цифрова валута нараства сред банките по целия свят. Китайското правителство изпреварва останалия свят в това отношение, след като ускори някои свои проекти. То вече е провело множество експерименти сред корпоративни и индивидуални граждани и те могат да бъдат стартирани в световен мащаб в близко бъдеще. Европейската централна банка също се готви да вземе решение по проекта Digital Euro до средата на 2021 г. И така, състезанието продължава. Тези проекти вероятно ще се ускорят през 2021 г., задвижвани от увеличаващата се дигитализация на икономиките по целия свят, намаляването на използването на физически пари и лекотата на трансграничните транзакции.

Какво друго би могло да повлияе на криптопространството?

Децентрализираните финансови услуги (DeFi) могат да бъдат една от най-големите тенденции в крипто пространството през 2021 г. Тези проекти са установили случаи на използване на криптовалутите във финансовата сфера доста ефективно. Проектите на DeFi доказаха колко успешни могат да бъдат интелигентните договори, не само за финансови услуги. Те вероятно ще бъдат следващата голяма тенденция за всички финанси. Секторът на DeFi има огромен потенциал за преодоляване на разликата между традиционните и необезпечените финансови услуги чрез приложения за кредитиране, застраховане, взаимни фондове, децентрализирани борси и дори деривати. Всичко това поражда страхотни новини за Ethereum, платформата, на която са изградени голям процент протоколи на DeFi. И така, бумът на DeFi може да означава увеличаване на инвеститорския интерес към Ethereum.

Да очакваме ли покачване и на ETF?

Крипто ентусиастите отдавна копнеят за биткойн борсов фонд, подобен на този, който е наличен за основните инвеститори. Но Американската комисия за ценни книжа отхвърля или отлага решението си за такъв от доста дълго време. VanEck беше много упорит по отношение на своите предложения за подобен фонд, притискайки многократно комисията за одобрение. Ако тези фондове получат одобрение, това може да отвори криптовалутния свят за огромен брой инвеститори, които са нетърпеливи да участват на пазара, но не желаят да поемат риска от покупка и продажба на монети директно на борсите. По време на пандемията от Covid-19 стана ясно, че много инвеститори на дребно проявяват интерес към криптовалутите, търсейки начин да търгуват, без да се налага да отварят портфейли за борса или постоянно да купуват и продават директно. 

etherium

Ами биткойн? Ще продължи ли да се покачва и през 2021 г.?

Биткойнът имаше мечтана година през 2020. Особено през втората й половина. Цената му достигна 40 000 долара в началото на януари и оттогава не е спаднала под 30 000 долара. Този скок се дължи до голяма степен на хедж фондове и институционални инвеститори. PayPal и Square, добавяйки Биткойна, вече позволяват на клиентите си да извършват плащания в криптовалути. Също така MassMutual, един от най-големите застрахователи, купи Биткойн на стойност 100 милиона долара през декември 2020 г. Като се вижда, че финансовите гиганти натрупват криптовалути, се осигурява увереност на търговците на дребно да участват и на крипто пазара. Биткойнът превъзхожда почти всеки друг актив, като анализаторите правят някои привидно фантастични прогнози относно ценовата му цел за 2021 година. 

Ако Bitcoin направи скок, Ethereum няма да изостане много и ще го последва

Той започна годината на около $ 740 и прекоси границата от $ 1400 на 19 януари. Подобно на биткойните, въпреки колебанията на цените, Ethereum е във възходяща градация и досега остава над границата от $ 900 през тази година. Бъдещето на Ethereum изглежда невероятно светло, като се има предвид, че това е платформата, на която се изпълняват интелигентните договори. Така че реалните случаи на използване на криптовалутите произтичат от влиянието, което има именно тази криптовалута. Очаква се Ethereum да остане основен участник през 2021 г., служейки като основа за проектите на децентрализираното финансиране, стабилните монети и незаменимите жетони. Стартирането на Ethereum 2 подобри мащабите на мрежата, което означава добри новини за нови блокчейн проекти. Прогнозите на анализаторите за Ethereum, достигащи между 2000 и 9000 долара, не звучат никак невъзможни. За някои индивидуални инве

ститори договорите за разлика (CFD) и тази криптовалута могат да се окажат най-ефикасното средство за участие на пазара.

Как начинаещите търговци могат да се включат в криптовалутния процес?

Специалистите вярват, че най-добрият начин да се участва на всеки финансов пазар за първи път е да се инвестира време в неговото опознаване и тънкостите му чрез първоначална демо сметка. Също така, договорите за разлика (CFD) могат да бъдат полезни за подпомагане на начинаещите да започнат от началото. Тъй като няма нужда да се купува и да се придобива собственост върху базовия актив, търговците могат да отварят позиции с много по-малък капитал. Тези съвети са валидни и за криптопазара, особено като се има предвид колко нестабилен е той. Следенето на нечие конкурентно желание за поемане на риск и след това избирането на подходящия момент да сторите това също е важна част от дългосрочния успех на търговията.

След всичко казано, можем да заключим, че със сигурност е вълнуващо време за крипто индустрията и с нетърпение очакваме да видим как ще се развият събитията през тази очертаваща се да бъде изключително динамична година.