Изложба по случай рождението на Махатма Ганди

На 2 октомври се навършват 151 години от рождението на Махатма Ганди – великия син на Индия. Мъдростта и отдадеността му в служба на другите вдъхновява всеки, който се докосне по един или друг начин до неговите слово и дело. По този повод, на 30 септември от 16 ч., в Ивент център „Махатма Ганди“ на Пловдив Тех Парк  се откри уникалната изложба по случай рождението на Махатма Ганди, в която участват 18 от най-изтъкнатите български художници. Изложените творби представляват рефлексия на личната среща на всеки един от авторите с личността на Махатма Ганди. Чрез неговото слово, чрез документални и художествени филми за него или чрез други медийни формати.

Домакини на церемонията

Организатор на събитието бе Пловдив Тех Парк, със съдействието на посолството на Република Индия у нас и Индологическа фондация „Изток – Запад. Животът на Гандиджи беше безмилостна борба в търсене на истината и на това, което е правилно. Той вярваше в непреклонната воля на човека и присъщата му доброта като същество, работещо неуморно за издигането на най-бедните и онеправданите.

Известният художник, Борис Георгиев, се срещна с Гандиджи на кораб до Индия и прекара значително време с него в неговия Ашрам в Уорда, развивайки близко приятелство и рисувайки портрети на него и съпругата му Кастурба. Тези портрети сега украсяват Градската художествена галерия във Варна. Едни от тях са изложени и в Ивент център “Махатма Ганди”.

Официални гости на изложбата по случай рождението на Махатма Ганди

Официалното откриване се осъществи от Н. Пр. г-жа Пуджа Капур, посланик на Република Индия в България и Република Северна Македония и изкуствоведа Вихра Григорова. Тя не скри вълнението си от срещата с домакините на церемонията. Целият свят отбелязва тържествено на 2 октомври  151-та годишнина от рождението му. Какво по-подходящо място за това събитие в България от Ивент център Mahatma Gandhi в Пловдив Тех Парк в красивия исторически град Пловдив! 

Д-р ик. Петър Нейчев, изпълнителен директор на Пловдив Тех парк, връчи плакет на Нейно Превъзходителство г-жа Пуджа Капур, за принос в развитието на българо- индийските отношения.

Пуджа Капур

Посланикът на Република Южна Африка у нас, Есром Табо Тахе, също бе сред почетните гости на изложбата по случай рождението на Махатма Ганди. 

Нейно Превъзходителство Латифа Беназа, посланик на Алжирската Демократична и Народна Република в Република България уважи церемонията. Социалната подкрепа бе затвърдена и чрез присъствието на областния управител на област Пловдив адвокат д-р Дани Каназирева.

Дани Каназирева

Заместник-кмет „Европейски политики и социални дейности“, инж. Анести Тимчев засвидетелства уважението си към българо-индийските отношения с прочувствена реч.

Анести Тимчев

Госпожа Веселина Стоянова, зам. кмет на район Тракия, също бе сред почетните гости, уважили церемонията. 

Днешното събитие, което се случва в много подходящото за това място, Ивен център Махатма Ганди, е продължение на тази мисия. Двадесет видни български художници са се събрали, за да създадат специални картини и скулптури  за това как те възприемат Гандиджи, които са подготвени в уникална изложба озаглавен „Махатма Ганди – Силата на истината.

С великолепен глас и безупречна визия, оперната певица Денислава Станева, поднесе българския и индийския химн.

Денислава Стаменова

Изложбата в чест на рождението на Махатма Ганди вече и в Пловдив

Изложбата бе първо показана в София миналия септември, след това в Благоевград през януари и сега идва в Пловдив. В изключителните произведения на изкуството резонират идеите и идеалите на Гандиджи, говорейки по много личен начин. Инициативи като тези създават невероятното приятелство между Индия и България. Нашите страни пренасят визията на Гандиджи за хора от различни религии и произход, живеещи заедно в хармония и горди с това, че са многоетнически, мулти-религиозни демокрации.

Г-жа Вихра Григорова представи изложбата, посветена на 151 години от рождението на Махатма Ганди. Тя обърна голямо внимание на една от най-ценните картини в състоялата се изложба. Авторите, чиито творби са изложени в Пловдив, са известните български живописци: Аглика Гайтаникова, Иван Милушев, Пенка Атанасова, Селма Тодорова, проф. Станислав Памукчиев, Стефан Чурчулиев, Хари Атанасов, Цанко Цанков, Цветан Стоянов, Цветослав Христов.

Портрет от съвременник на Махатма Ганди

За първи път българските художници представят изложба по случай рождението на Махатма Ганди. Обединени към една идея, те представят в живопис и скулптура произведения, които са израз на преживяванията и на представите, които имат за тази велика личност. Единственият известен за сега портрет, направен от негов съвременник, е на художника Борис Георгиев от Варна (1888-1962). Това е рисунка със сангин на картон, дарение от дъщерята на художника г-жа Вирджиния Джакомети на Градската художествена галерия във Варна.

За портрета Борис Георгиев е написал: „Портрет на Ганди – положение на уединено съсредоточаване, в което той трябваше да предаде на своите най-близки сътрудници и на народа, който го слуша: „Само преклонението към Истината оправдава нашият живот“”. Върху портрета си Махатма Ганди поставя – подписа си, дата 12.12.1935, Вардха и послепис, който може така да се разчете: „В нозете на Бога в сърцето на бедните“. През 1948 г. по повод убийството на Махатма Ганди, художникът пише в каталог към изложбата си във Венеция – „Великият апостол Ганди, вдъхновен от идеалите на Христос ( чрез Л. Толстой), посвети живота си на освобождението на нещастните парии и на независимостта на Индия. Проповядвайки идеала за ненасилието Ahimsa той освободи 400 милиона индуси от чуждо иго, без да бъде убит нито един човек.

Експозицията ще бъде в Пловдив до 9 октомври. 

Махатма Ганди

Автор: Радостина Василева