“Силата на истината” – открихме една забележителна изложба, посветена на Махатма Ганди в Пловдив Тех Парк

 Картини и пластики, вдъхновени от Махатма Ганди събраха много жадни за силата на истината в Пловдив Тех Парк , Ивент център „Махатма Ганди“. Залата се изпълни с гости днес по случай изложба, посветена на 150 години от рождението на световния лидер. Събитието уважиха посланиците на Индия – Н.Пр. г-жа Пуджа Капур, на ЮАР- Н.Пр. г-н Табо Тахе, на Египет – Н.Пр. г-н Халид Емара, Областният управител на Пловдив д-р Дани Каназирева, зам.- кметът по европейски политики на община Пловдив Анести Тимчев.
Изложба - Махатма Ганди
По традиция в Пловдив Тех Парк в началото прозвучаха двата химна-индийски и български, в изпълнение на пловдивското сопрано Денислава Станева.
Капур
Д-р Дани Каназирева изказа благодарността си към индийското посолство и към Пловдив Тех Парк за партньорството и организацията на подобен род съвместни инциативи, а също заяви готовност за обсъждане на бъдещи проекти с посланиците на Индия, ЮАР и Египет.
Дани КаназиреваН.Пр. г- жа Пуджа Капур поднесе вълнуващо слово по случай събитието и изказа огромна благодарност на организаторите и лично на д-р Петър Нейчев за развитие на българо-индийските отношения. „Какво по-подходящо място за това събитие в България от Ивент център „Mхатма Ганди“ в Пловдив Тех Парк в красивия исторически град Пловдив! …. Махатма Ганди имаше специална лична връзка с България. Известният български художник Борис Георгиев се срещна с Гандиджи на кораб до Индия и прекара значително време с него в неговия Ашрам в Уорда, развивайки близко приятелство и рисувайки портрети на него и съпругата му Кастурба. Тези портрети сега украсяват Градската художествена галерия във Варна. Един от тях е тук днес. … През последните две години бяха проведени редица събития и инициативи в цяла България, за да почетат паметта на Махатма Ганди.
Пуджа КапурПрез Септември 2018 г., статуя на Махатма Ганди, замислена и издигната от видния скулптор Иван Русев бе открита от президента на Индия Шри Рам Нат Ковинд и изключителният президент на България г-н Румен Радев, на престижния Южен парк в София. Министерството на траснпорта и съобщенията на РБългария пусна специално възпоменателен печат и корица , създадени от художника Стоян Дечев.
Петър Нейчев и Пуджа Капур
Имаше още колоездачен митинг, включени LED прожекции на Гандиджи, изпълнения на любимия му бхаджан „Вайшнав Ян То“ от водещи певци, фестивал на вегетарианската храна, видни българи говориха за това как Гандиджи повлия на живота им, включително този на д-р Петър Нейчев чрез Ганди Ката, филмови прожекции, както и състезания по викторина, есета и живопис. Целта беше да се доближи Махатма до хората в България, а също предоставяйки им възможност да отдадат своята лична почит към великия лидер.
Изложба Махатма Ганди
 Днешното събитие е кулмунацията на тези тържества. Бих искал да използвам възможността да благодаря на ръководството на Пловдив Тех Парк за домакинството на днешното събитие и да ги поздравя за отдадеността им към идеала Махатма Ганди и неговото послание, и за усилията ми да създадат Международно висше училище по информатика и електронно лидерство на името на Ганди. Инициативи като тези създават невероятното приятелство между Индия и България.
изложба
 Нашите страни пренасят визията на Гандиджи за хора от различни религии и произход, живеещи заедно в хармония и горди с това, че са многоетнически, мултирелигиозни демокрации. Благодаря на всеки от вас, присъстващ днес, че се присъедини към нас, за да отпразнуваме универсалната сила на посланието на Махатма Ганди, като завършек на юбилейните тържества по повод на неговата 150-та годишнина. Позволете ми да завърша с два от любимите ми цитати от него, „Бъдете промяната, която искате да видите в света!“ и „И с нежност ти можеш да разтърсиш света. “ – каза Н.Пр. Пуджа Капур в словото си.
Вихра Григорова
 Зам.-кметът г-н Анести Тимчев поднесе също благодарност към г-н Нейчев и неговия екип за приноса му, свързан с укрепване на българо-индийските отношения и припомни на всички присъстващи 7-те смъртни гряха , според идеологията на Ганди, като направи препратка към днешните политици и обществото като цяло: „Има 7 смъртни гряха.
Капур
Политика без принципи. Богатство без труд. Удоволствие без съзнание. Наука без човечност. Знание без характер. Търговия без морал. Поклонение без жертва.“
Организаторите получиха и видео поздрави от най-младия индийски щат Теленгана, град Хайдерабат. Изложбата продължава до 9 октомври. Входът е свободен.