Назначен е изкуствен интелект, за да намери решение на проблема за Covid-19

Назначен е изкуствен интелект, за да намери решение на проблема за Covid-19

 Американските специалисти по здравеопазване и технологии на 16 март заявиха, че са започнали ново съвместно начинание за събиране на набор от данни от десетки хиляди научни трудове и литература за коронавируса. След това те ще бъдат анализирани чрез програми за изкуствен интелект, за да намерят модели и да отговорят на въпросите, повдигнати от Световната здравна организация за пандемията.

Сграда на Пан Американската здравна организация

Наборът от данни включва 29 000 статии, включително 13 000 пълнотекстови части от медицинска литература, които ще бъдат предоставени на специален уебсайт. Това ще позволи на специалистите да създадат изкуствен интелект,  който може да открие прозрение от статиите.

Изкуствен интелект срещу коронавирус

Службата за наука и технология на Белия дом отправи призив към технологичните компании и изследователски групи  да разберат как инструментите за изкуствен интелект могат да бъдат използвани за пресяване на хиляди научноизследователски статии за пандемията, публикувани в целия свят . Като използват събраната от литература информация, известна като Covid-19 Open Research Dataset, експерти и служители на Белия дом очакват да получат помощ при разработването на ваксини, нови насоки за това колко дълго трябва да се поддържа социалното дистанциране и други. В начинанието са обединени: Националната медицинска библиотека, която е част от Националните здравни институти, Майкрософт, Алън Институт за AI, Центъра за сигурност и нови технологии в университета Джорджтаун, Инициативата Чан Зукърбърг (наречена за Марк Зукърбърг, основател на Facebook, и неговия съпругата Присила Чан) и Kaggle, която е звено на Google.

Изкуствен интелектПрез годините учените публикуват своите открития върху различни щамове на коронавирус, включително варианти като SARS, MERS и най-новия Covid-19. Прилагането на изкуствен интелект за търсене на общи и различни черти  сред хилядите такива публикувани статии ще помогне на учените да открият неща, които може да са пропуснали.

Трудно е хората да преминат ръчно през повече от 20 000 статии и да синтезират своите открития. Последните постижения в технологиите могат да бъдат полезни тук. Предоставянето на машинно-четими инверсии на тези данни дава възможност на изкуствен интелект да помогне за намирането на отговори на ключови  въпроси относно Covid-19.

Издателите на научни списания и литература са се съгласили да предоставят своите пълни статии на изследователи, така че алгоритмите за машинно обучение да могат да работят по-ефективно с тях.

Автор: Атанас Костов

Източник: Колеж по иновативни технологии