Как да разберем какво е ICO в няколко лесни стъпки? 

 

  1. Какво е ICO (Initial Coin Offering)?

Това е алтернативен начин за финансиране на проект. Използва се предимно от стартиращи компании, които желаят да предлагат продукти и услуги, свързани с пространството на блокчейн и криптовалутата. За да участвате в ICO, обикновено първо ще трябва да закупите цифрова валута и да имате основни познания за това как да използвате портфейли за криптовалути и борси. 

  1. Как работи ICO? 

Ако стартираща фирма иска да събере пари чрез ICO, тя обикновено създава т. нар. “бяла книга” (whitepaper), набор от първоначални спецификации на продукта и код на прототип, за да докаже някакъв ранен импулс. Планът на проекта обикновено обяснява концепцията, потенциалната стойност на бизнеса, колко пари са необходими за стартиране на начинанието, колко от виртуалните токени ще получат стартиращият екип и ранните инвеститори, колко дълго ще се кандидатира ICO. Компанията продава свои собствени криптовалутни токени за набиране на финансиране, обикновено в замяна на биткойн, етериум или щатски долари. Ако събраните пари не отговарят на минималните средства, изисквани от фирмата, парите могат да бъдат върнати на обезпечителите; в този момент ICO ще се счита за неуспешен. Ако изискванията за финансиране са изпълнени в рамките на определения срок, събраните пари се използват за преследване на целите на проекта. 

  1. Правила и разпоредби. 

За разлика от IPO, има малко или никакво държавно регулиране на ICO. Това доведе до множество ICO, които поникват на воля, което може да означава множество големи възможности за инвестиции и бързо развитие на блокчейн само по себе си, но също така може да създаде среда за недобросъвестни партии – хакери и измамници. 

  1. Измами. 

Хората лесно се главозамайват от умопомрачителните цифри за растеж в Биткойн и Етериум. Всеки иска да инвестира рано в „следващото голямо нещо“. Измамниците могат да се възползват от такава наивност и алчност. Лесно е някой да създаде визуално впечатляващи уеб страници, да ги напълни с амбициозна маркетингова проза и да вземе парите ви. 

  1. Как да различим потенциалните възможности от схемите за източване на парични средства? 

Уверете се, че разработчиците на проекти могат ясно да дефинират какви са техните цели. Успешните ICO обикновено имат разбираеми справки с ясни, кратки цели. Запознайте се с разработчиците. Инвеститорите трябва да се стремят към 100% прозрачност от страна на компанията, която стартира ICO. 

Потърсете правни условия, определени за ICO. Тъй като външните регулатори обикновено не контролират това пространство, инвеститорът трябва да гарантира, че ICO е легитимен. 

Уверете се, че средствата на ICO се съхраняват в ескроу портфейл. Това е портфейл, който изисква достъп до множество ключове. Това е полезна защита срещу измами, особено когато неутрална трета страна е притежател на един от ключовете. 

  1. Тестът Howey. 

През 2019 година ICO активността започва да намалява драстично. Американската комисия по ценни книжа и борси представи фалшива монета, наречена HoweyCoin, за да демонстрира на малките инвеститори опасностите от ICO. HoweyCoin е кръстен на теста Howey. Той се прилага за всеки договор, схема или транзакция. Тестът Howey е важен за разполагането на блокчейн и проекти за дигитална валута с инвеститори и подкрепящи проекти. Може да се установи, че някои криптовалути и първоначални предложения за монети (ICO) отговарят на определението за „инвестиционен договор“ в рамките на теста. SEC (Securities and Exchange Commission) използва този стандарт, за да таксува Kik, услуга за съобщения, която събра 100 милиона долара в нерегистрирана ICO с незаконна продажба на ценни книжа. SEC предприе действия и срещу Telegram, друго приложение за съобщения. 

Според SEC ICO не се различава от IPO, ако основният токен събира пари за вече съществуващ бизнес и не работи независимо от този бизнес.

В Кардано обществото се говори за очаквания до края на годината на две ICО на български публични фирми, които вече са усвоили Платформената икономика и търсят световно развитие : 

  • Пловдив Тех Парк АД www.optela.com , регистрирана на БФБ и Лондонската борса с ICО за “Зелен Образователен 
  • Научно Технически Комплекс” – GREEN UNI или така наречения “Български Харвард” с развитието на 
  • Платформата Смарт стюдънт http://smart-student.bg и Гимназията по информатика и компютърни науки www.gikn.bg и Европейския колеж за иновативни технологии www.collegeomega.com ИИИТ www.iiit.bg за развитие на дистанционно обучение и образователния проект

“МИСЛЕЩИ ОБЛАЦИ за свръхбързи изчисления” 

  • Публичната фирма Орфей Клуб Уелнес АД www.orpheusclub.com , регистрирана на БФБ с развитие на туристическите платформи Трипхв www.tripxv.com и Клубчейн www.clubxchain.com и проектът “Домове за дигитални номади”

По материали от: 

https://www.investopedia.com/terms/i/initial-coin-offering-ico.asp