Блокчейн – CARDANO форум с лекция

 Събитие по една от най-актуалните теми в момента – блокчейн и криптовалути – се проведе в Пловдив Тех Парк през изминалата седмица. Събитието се проведе в хибридна форма – присъствено и онлайн през платформата ZOOM. Една от причините за събитието е огромния интерес към пазара на криптовалути, чиято пазарна капитализация нарастна от 250 млрд. $ на над 1 трилион $ през изминалата 2020 г.

Венелин Йорданов - изпълнителен директор на Пловдив Тех Парк АДФорумът беше открит от изпълнителния директор Венелин Йорданов, а лектор беше Васил Дъбов – почетен председател на Европейската блокчейн федерация.

Блокчейн от трето поколение

Фокусът на лекцията беше темата “Блокчейн от трето поколение” и в частност проекта Кардано със своята криптовалута ADA. От лекцията стана ясно, че в близко бъдеще можем да очакваме значително повишаване на интереса към проектите от трето поколение, които от своя страна са много по-ефективни и сигурни. По мнение на лектора, нито един блокчейн не може да удовлетвори всички потребности. Много от проектите са специфични за дадена парадигма, затова трябва да образоваме самите себе си за това кога и как да внедряваме блокчейн решение.

Cardano форум в Пловдив Тех ПаркВ лекцията бяха споменати и основните предимства на блокчейн технологията: сигурност, непроменимост, криптиране и децентрализация.

На събитието бяха приети нови членове в Cardano група Пловдив. Ръководството на Пловдив Тех Парк обяви, че ще отпусне бонуси в криптовалути за всички служители, с цел поощряване на интереса към блокчейн технологията и криптоактивите.

Ригове за добив на криптовалутиСлед приключване на лекцията, изпълнителният директор Венелин Йорданов покани присъстващите на откриване на Blockchain лабораторията в сградата на Пловдив Тех Парк. Подробности за машините и изчислителната мощ бяха представени от ръководителя на ИТ отдела към Пловдив Тех Парк, Росен Герасимов. Стана ясно, че в момента там се добиват две криптовалути – Ethereum и Ethereum Classic.

БлокчейнБлокчейн лабораторията е на разположение на обучаващите се в образователния комплекс на технологичния парк, включително Гимназия по информатика “Академик Благовест Сендов” и Професионален частен колеж по иновативни технологии. Учениците и колежаните разполагат също със ZEN компютър за свръхбързи изчисления, дронове, робот и други типични за високите технологии хардуери.

Видеокарти Sapphire 8gb

Автор: Веселин Пеев