Бангалор – Технологичната столица на Индия

 Бангалор е столицата на информационните технологии на Индия и град на контрастите. 

 Бангалор често се нарича Индийска силициева долина поради факта, че концентрацията на големи ИТ компании тук просто се преобръща, докато стандартът на живот в съседните улици може да варира значително.

Бангалор може да изяде Бангалор. Така приблизително може да се преведе заплахата, надвиснала над центъра на индийската хай-тек индустрия. Преди години в САЩ се роди изразът Bangalored, нещо като “да си изгубиш работата, защото компанията ти е пренесла производството в нискоразходните райони на Индия”. Сега предприемачите, стекли се в азиатския мегаполис, са застрашени да ги надминат конкуренти. Тези, които първи са се усетили навреме и са се прехвърлили към други части на страната, съобщи в началото на месеца Ройтерс.

 Градът е административен център на метрополис с площ около 740 km². Това е голям индустриален център с развита електроника, тежко машиностроене, космически отрасъл. Наричан е „индийската Силициева долина“.

Бангалор - Индийската Силициева долина Индийските градове са най-горещите дестинации за програмистите. Според ново световно проучване на LinkedIn от десетте най-популярни в технологичното общество градове в света, пет се намират в Индия. Нещо повече, първите четири най-желани дестинации за професионалистите в областта са именно индийски. В изследването, публикувано наскоро в официалния блог на социалната бизнес мрежа, е взета предвид информация от 300 милиона потребители на LinkedIn в 52 града.

 Най-много технологични таланти, желаещи да се развиват професионално, са пристигнали в индийските градове Бангалор, Пуна, Хайдарабад и Ченай. Бангалор, известен като Силициевата долина на Индия, е на върха на класацията. Заключението в доклада на LinkedIn е, че “индийският технологичен сектор изпитва експлозивен растеж”.

Индийски трейнър по IT

 Проучването определя технологични умения в областта на C++ програмирането, изчисленията в облак, компютърната анимация и уеб програмирането, като най-търсени в Индия. Познанията в областта на Java също се търсят много, съобщават от LinkedIn.

ИИХТ в Бангалор, Индия Това не е особено изненадващо, имайки предвид, че всяка година в Индия завършват най-много компютърни специалисти, от която и да е друга страна по света. Компютърните науки пък е сред най-желаните специалности. Индийските софтуерни фирми, разработващи продукти за износ, като Infosys и TCS например, наемат хиляди специалисти всяка година.

Като допълнение, почти всяка голяма международна компания в технологичния сектор (в това число Google, Microsoft, Amazon и др) има собствен клон в Индия, където работят много от младите таланти на страната.

Инфографика за икономическия растеж в Индия 

Според проведено през февруари проучване на Британския съвет, приемът на студенти в курсове по компютърни науки, расте главоломно. Индийските кадри остават в родината си и заради по-малкия брой на апетитните позиции в сектора на Запад.