SECOND NETWORKING EVENT IN TALLINN, ESTONIA

The second networking event in Tallin, Estonia on May 14-15, 2019 brought together participants who already attended the first networking event  as well as additional incubators and accelerators that have engaged in partnerships since the start of our initiative. The event provided the opportunity to get to know incubators and accelerators from the other region and to continue working on a plan of action to engage in collaborative activities.

Highlights of the event include

  • on-site-visit to Science Park Tehnopol and Lift99 – a unique insight into the dynamic Estonian startup ecosystem
  • various presentations on relevant initiatives such as on Startup Europe India Networkor cooperation opportunities on innovation at EU level
  • multiple sessions in which the participants could individually explore areas of cooperations

During the event, 10 plans of actions between 12 European and 9 Indian incubators and accelerators were developed or refined, including activities such as joint events or staff exchanges. 

В ПАМЕТ НА ЕДИН ГОЛЯМ УЧЕН – ФИЗИК

Академик ЖОРЕС АЛФЬОРОВ

На 2-и март т.г. си отиде от този свят още един от гениалните умове – първопроходци в създаването на диодните лазери, слънчевите батерии с голяма ефективност, елементната база на оптичните комуникации, обмена на информация чрез светлинни сигнали и много още.

Един от тези, благодарение на които държим в ръцете си смартфони, сърфираме в глобалните информационни пространства, получаваме GPS-сигнали от космоса …

Учен, получил признанието и уважението на международната научна общност, нобелов лауреат по физика за 2000 г.

Тех Парк Оптела, в дълъг период от историята си, работи активно в областта на лазерите.

Екипът на компанията се солидаризира с респекта към този човек и съболезнованията по повод неговата смърт.

СВЕТЛА МУ ПАМЕТ!

От името на Тех парк Оптела, Корпорация за технологии и иновации, Индийски институт за хардуерни технологии – България, Международен ИТ блокчейн хъб “Махатма Ганди” и Колеж Омега, беше поднесен поздравителен адрес на Нейно Превъзходителство г-жа Пуджа Капур, Посланик, Посолство на Индия в България и Македония, по случай 71-та годишнина от Независимостта на Индия.

УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ НА БСК ПРИЕ НОВИ ЧЛЕНОВЕ

Три фирми и една асоциация бяха приети за пълноправни членове на Българската стопанска камара по време на проведеното заседание на Управителния съвет на камарата на 19 юни 2018 г.

Новите членове на БСК са:

Асоциация на предприятията от градския електротранспорт в България, представлявана от Иван Костов – председател на УС. Асоциацията защитава интересите на членовете на организацията при приемане на нормативни актове, свързани с техническата и търговската експлоатация на градския електротранспорт.

„Българска индустриална група“ АД – Пловдив, представляванa от Димчо Божков – изпълнителен директор. Дружеството предоставя услуги свързани с инженеринг, производство, транспорт, проектиране и производство на летателни апарати.

„Микро плюс – Апостолов“ ЕООД – София, с управител Евстати Апостолов.Основна дейност на дружеството е проектиране на механични системи с повишени изисквания към точност, монтаж, настройка и производство модули и възли с повишена точност.

„Тех парк Оптела“ АД–Пловдив, с изпълнителен директор Венелин Йорданов. В предмета на дейност на „Тех парк Оптела” АД са включени и дейностите по високотехнологично обучение, споделено работно пространство, стартъп програми, реализиране на проекти за развитието на изследователския и технологичния капацитет, уникална иновационна среда, бизнес инкубатор и т.н.

На работна среща с Еврокомисар Мария Габриел

Уважаеми колежани,

Ръководството на Колеж „Омега“ Ви информира , че на 24.04.2018г. стартира конкурс за Бизнес Акселератор под надслов „Гаражи в Гаража“.

Целта на конкурса е колежаните да разработят идеен проект за преустройството на конкретна сграда на територията на Техпарк Оптела АД.

Идейният проект се базира на преустройство на сграда, в която да се предвидят помещения за офиси на млади предприемачи и стартап-и, конферентна зала, кафе-бар и друга инфраструктура ( Атриум, Е-маг, паркинг и др.)

За допълнителна информация можете да се обръщате към Г-н Георги Лафчиев:  lafchiev.g@gmail.com

Жури, съставено от преподаватели на колежа ще номинира три награди:

  1. I- во място – 300 лв.
  2. II-ро място – 200 лв.
  3. III-то място – 100 лв.

 

Предложенията следва да бъдат изпратени до 30.05.2018г. на e-mail: omegacollegebg@gmail.com

 

Желаем Ви успех!

На 13.03.2018 служители на “Тех парк Оптела” АД и Фондация “Българо-индийски технологичен форум” бяха приети от Нейно Превъзходителство г-жа Пуджа Капур, Посланик, Посолство на Индия в България и Македония. Проведени бяха ползотворни разговори за сътрудничество в областта на информационните технологии. Нейно Превъзходителство г-жа Пуджа Капур беше запозната с развитието на Проекта за ново висше училище – Международно висше училище по информатика и електронно лидерство “Махатма Ганди”.

Колеж ОМЕГА представи лекция в ДНТ – Пловдив

Колеж ОМЕГА реализира поредната лекция от курс публични проекти, на които колежът гледа със задачата да предостави възможност на широката общественост да се запознае с актуални теми в областта на информационните технологии. Лекцията беше изнесена от Г-н Любомир Методиев от „ИТ Академия“ АД. Лекторът обърна внимание на основните пунктове в развитието на база данните и програмирането свързано с тях. Колеж ОМЕГА ще продължи тези лекционни изяви и през следващата седмица.

Откриване на ИИХТ – България. ИИХТ е първият учебен център в България и Европа, франчайз на Индийския институт по хардуерни технологии, Бангалор. Индия. За първи път в България се открива център, свързан с развитието и образованието на специалисти, тясно свързани с ИТ сектора.

Връчване на ваучери за обучение за учебната 2017-2018г. в Колеж „ОМЕГА“ – Пловдив. Одобрените колежани получават своите ваучери в специално организирана за целта церемония на колежа.

Международна конференция за финансовите иновации и дигиталните технологии. На конференцията бяха представени доклади, които показаха разнообразни направления на взаимодействие между развиващите се информационни технологии и етичните финансови институции. Конференцията се проведе през 2017 година, в „Дом на науката и техниката“, град Пловдив.

Работно посещение в Италия. Реализираха се ползотворни срещи с партньори от Европа в областта на етичните финансови институции и услуги. Българската делегация затвърди убеждението, че етичното финансиране има добра перспектива в България и ще се позовава на опитът, който е реализиран от италиански банкови и кредитни организации. Посещението в Италия отваря нови възможности за успешно съчетаване на дигитализацията на икономическите процеси с иновациите във финансовия сектор.

В Бачковският манастир се постави началото на съвместен българо-индийски проект в областта на обучението и високите технологии. В официалното събитие участие взеха Индийският посланик, Академик Благовест Сендов и други официални лица. „Техпарк Оптела“ е съорганизатор и домакин на базата на образователния комплекс, произтичащ от подписването на документите за стартирането на проекта.

Нейно Превъзходителство Госпожа Пуджа Капур, посланик на Индия в България, на посещение в образователния комплекс в „Техпарк Оптела“. Госпожа Капур взе участие в откриването на академичната година и направи работна среща с ръководството на „Техпарк Оптела“. Разговорите бяха насочени към бъдещо сътрудничество между пловдивския бизнес и индийски компании.